Smørrebrød


Smørrebrød eli tanskalainen voileipä on Tanskassa suosittu lounasruoka, avoin voileipä, jossa lihaleikkeleitä, kalasäilykkeitä tai -fileitä, juustoviipaleita, erilaisia levitteitä, vihannesviipaleita ja muita leivänpäällisiä on aseteltu voidellun leipäviipaleen päälle usein niin runsaasti, ettei leipää alta näy. 

Leipänä käytetään tiivistä ruisvuokaleipää tai vaaleaa vehnävuokaleipää.



Leivältä löytyy usein esimerkiksi silliä, kananmunaa, maksapasteijaa, katkarapuja ja erilaisia leikkeleitä. Leipiä tilataan usein muutama kappale kerrallaan tai yksi oikein tuhti annos. Runsaiden päällysteidensä takia smørrebrød-leivät syödään yleensä lautaselta veitsellä ja haarukalla. Ruokajuomaksi sopii hyvin tanskalainen vaalea lager-olut. 

Tanskalaiset voileivät syntyivät 1800-luvun loppupuolella ateriaksi. 

Kommentit

Suositut tekstit